July 16, 2021

Za toplotne črpalke cenik še ne pove vsega

Če nas zanima za toplotne črpalke cenik, bomo hitro dobili točne podatke o tem, koliko stanejo različne naprave. Kar preko spleta lahko pobrskamo po ponudbi, Knut na https://www.knut.si/toplotne-crpalke ponuja predstavitev svojih toplotnih črpalk in omogoča tudi vpogled v pričakovane stroške. A ta cena še ne pove vsega, ne moremo se vedno orientirati le po stroških, ki jih prinaša nakup naprave. Če bi bilo tako, bi se toplotnih črpalk gotovo izogibali, saj imamo na voljo še mnoge druge ogrevalne sisteme, ki so v izhodišču bistveno cenejši.

Za toplotne črpalke cenik dosega več deset tisoč evrov, tudi cenejše naprave zahtevajo vsaj nekaj tisočakov. A to je lahko zavajajoč podatek, če ga primerjamo le s ceno cenejših ogrevalnih sistemov oziroma naprav. IR paneli in drugi električni grelci recimo stanejo morda le kakšnih sto ali dvesto evrov, celo stanovanje lahko opremimo za tisoč ali dva tisoč evrov. Na dolgi rok se izkaže, da so toplotne črpalke vseeno boljša izbira.

Kakšen imajo toplotne črpalke cenik na dolgi rok?

Razlika je namreč izredno velika, če upoštevamo še dolgoročne stroške in prihranke. Toplotne črpalke pri ogrevanju ne porabljajo dragih energentov, nekaj stroškov bo le s porabo električne energije za poganjanje same črpalke. Ne moremo pričakovati, da bo to velik strošek, tudi če prištejemo še vzdrževanje in čiščenje opreme. Tako imajo toplotne črpalke cenik zelo ugoden, če gledamo na dolgi rok.

Povsem drugače je pri drugih ogrevalnih sistemih. Tam so stroški pravzaprav vedno višji in hitro zasenčijo začetno investicijo pri nakupu naprave.

Za toplotne črpalke cenik primerjamo z drugimi varčnimi sistemi

Najbolj relevantna je primerjava z varčnimi sistemi, ki delujejo na elektriko. A tudi ti so pri dolgoročni uporabi dražji, saj porabijo več elektrike. Po kakšnih desetih letih uporabe postane za toplotne črpalke cenik cenejši, nato bodo uporabniki uživali le še v prihrankih.