December 1, 2021

Svetilke potrebujemo tako doma kot na prostem

Doma si lahko razne površine dobro osvetlimo s svetili, ki jih vgradimo v stanovanje. Imamo kar dosti izbire in gotovo bomo brez težav našli prave rešitve za svoje potrebe, tudi kakšne premične svetilke lahko uporabimo. Še bolj pa so te priročne pri aktivnostih na prostem, saj se tudi tam pogosto znajdemo v mraku. Še posebej to velja za tiste, ki se pogosto podajajo na teren in uživajo v kakšnih aktivnostih, ki vključujejo prenočevanje v naravi.

Kar dosti je takšnih dejavnosti. Najbolj značilno je bržkone kampiranje, pogosto se odpravimo na pohod prav s tem namenom, da za nekaj dni zapustimo udobje domačega stanovanja in se preizkusimo v spretnostih, ki so nujne za preživetje v naravi. Poleg tega pa se v mraku na prostem pogosto znajdejo tudi lovci, pohodniki, ljubitelji astronomije, pravzaprav vsak kdaj zapusti svoje stanovanje tudi v nočnem času – v tem primeru nam svetilke ponudijo dobrodošlo pomoč pri navigaciji in opravljanju raznih dejavnosti.

Kakšne svetilke izbiramo?

Ponudba predstavlja širok nabor raznovrstne opreme, ki se uporablja za ta namen. Kar nekaj dobrih možnosti imamo že za vsestransko domačo uporabo in za manj zahtevne uporabnike. Nato pa najdemo kar pestro zbirko raznovrstne opreme za druge namene. Gotovo bodo takšne in drugačne luči na voljo v trgovini, kjer se prodaja lovska oprema, pa tudi za druge namene dobimo prilagojeno opremo.

Pogosto pa izbiramo prav opremo za vsestransko uporabo. To so recimo naglavne svetilke, ki so zelo priljubljene. Uporabljajo se za vse mogoče aktivnosti, saj so zelo praktične in učinkovite. Ponujajo nam ustrezen snop svetlobe, ki ga lahko enostavno usmerjamo, ne da bi morali za to iz rok izpustiti drugo opremo. Takšne svetilke so naravnost nujne za različne aktivnosti, že pri kampiranju pridejo zelo prav, dobrodošle so tudi za tek, pohodništvo in praktično vse druge aktivnosti v naravi.

Zanimiva je lahko tudi ponudba svetilk, ki jih preprosto držimo v roki. Te so lahko prav tako vsestranske, v nekaterih situacijah pa imajo tudi dobrodošle prednosti. Lahko jih nekoliko bolj natančno usmerjamo, sploh če potrebujemo dobro osvetlitev z različnih smeri. Tako so zelo priljubljene pri kakšnem zahtevnejšem delu, če za to ne potrebujemo obeh rok. Pogosto so tudi bolj zmogljive, saj ni treba, da so lahke in udobne, imajo večjo baterijo in boljše komponente, tudi bolj vzdržljivo ohišje. Kot nalašč za uporabo na prostem, če imamo visoka pričakovanja in se na opremo močno zanašamo.

Takšne in drugačne svetilke uporabljamo, ko želimo osvetliti okolico

Ravno zato pa so svetilke tudi nujna oprema v zbirki pripomočkov, ki jih bomo potrebovali, če se znajdemo v kakšnih kočljivih situacijah. Tu imamo na izbiro kar nekaj praktičnih pripomočkov, a gotovo je dobra osvetlitev pravi temelj, ki nam omogoča, da ustrezno postopamo, če se izgubimo ali se na poti pripeti kakšna druga nevšečnost.

Svetilke in druga zasilna oprema

Potrebovali bomo vsaj nekaj pripomočkov. Gotovo so svetilke vedno dobrodošle ne glede na to, s kakšnimi aktivnostmi se ukvarjamo, tako da lahko brez skrbi kakšno kompaktno svetilko vključimo v svojo zbirko opreme. Poleg tega pa se dobro obnesejo še drugi nujni pripomočki.

Zelo priporočljivi so recimo noži, ki jih lahko na različne načine dobro izkoristimo, če se znajdemo v škripcih. Nujni so za preživetje v divjini, a že na vsakdanjih poteh so v veliko pomoč ne glede na to, v kakšni situaciji se znajdemo. Pomagajo nam pri delu z razno drugo opremo, predvsem pa pri aktivnostih v naravi. Na voljo so tudi kakšni posebej prilagojeni noži za specifične namene, kar sicer velja tudi za drugo opremo. Vsekakor se splača posegati po opremi, ki je dobro pripravljena na aktivnosti, s katerimi se bomo ukvarjali. Tako lahko izberemo tudi kakšne naprednejše izvedbe.

Napredne svetilke za zahtevno uporabo

Pri svetilkah bomo prepoznali prepričljive modele, ki imajo večjo moč in druge dobrodošle lastnosti. Pogosto pa cenimo tudi kompaktno zasnovo in minimalno težo, nekatere svetilke lahko tudi sami ročno napajamo ali pa imajo sončno celico.

Včasih potrebujemo svetilke za določena opravila, pri katerih imamo posebne zahteve

Podobne posebne odlike imajo drugi izdelki za aktivnosti na prostem. Nenazadnje se pripravlja tudi posebna lovska oprema oziroma dobimo pestro zbirko posebej prilagojene opreme še za mnoge druge aktivnosti. Včasih gre za kakšne vsestranske pripomočke, tudi svetilke recimo potrebujemo pri lovu. Še boljši primer so lahko daljnogledi – tu vsekakor izkoristimo kak vsestranski daljnogled za opazovanje narave, obenem pa pri lovu potrebujemo tudi strelni daljnogled.

Razlike med specializiranimi kosi opreme so torej lahko velike, vsekakor se splača poseči po tistih izdelkih, ki nam kar najbolj ustrezajo. Ni nujno, da bomo vedno zadovoljni s kakšno vsestransko opremo, četudi ta dobro pokriva širok spekter potreb in pričakovanj. Oprema, kot je strelni daljnogled, ponuja povsem nepogrešljive funkcije, pri katerih ni prostora za kompromise. V končni fazi pa se na terenu gotovo najbolje izkaže cela kombinacija opreme, ki jo imamo s seboj. Vsestranske svetilke predstavljajo le en aspekt nujne opreme, vsak bo potreboval še mnoge druge kose, ki odgovarjajo njegovim pričakovanjem in omogočajo izvedbo aktivnosti na prostem.