January 2, 2022

Strešna klima za avtodom

Avtodom mora biti zelo dobro pripravljen na različne obremenitve, ki vozilo čakajo na dolgih poteh. Ne mislimo le na tiste sisteme, ki so nujno potrebni za uspešno premagovanje kilometrov na cesti, uspešno moramo premagovati tudi visoke temperature, ki nas spremljajo na poletnem dopustu. Tu imamo kar zahtevno nalogo, ki ne bo nujno zelo prizanesljiva do potnikov ali do opreme – dobro se bo obnesla le zmogljiva strešna klima za avtodom. Posegamo po posebnih sistemih, ki so pripravljeni prav za ta namen.

Podobne zahteve imamo sicer tudi pri mnogih drugih vozilih. V avtomobilih so klimatske naprave pogosto precej enostavno zasnovane, saj ni treba, da so tako zmogljive. Bomo pa vrhunsko opremo potrebovali v avtobusih, tovornjakih, delovnih strojih in raznih podobnih vozilih, pa tudi v vlakih, plovilih in tako naprej. Jasno je, da pride tu v poštev posebna oprema, ki je na različne načine prilagojena svojemu namenu. Izbiramo zanesljive in zmogljive klimatske sisteme, zanje pa moramo tudi dobro skrbeti.

Veliko torej za končno zadovoljstvo naredimo že s tem, da se odločimo za kvalitetno klimo. Nato pa moramo za sistem tudi dobro skrbeti. Tem nalogam se posvetimo, preden se odpravimo na poletni dopust. Gotovo si ne želimo, da bi nas avtodom pustil na cedilu ravno sredi dopusta, zato mora biti vozilo dobro pripravljeno za poletje. Strešna klima za avtodom ima vsekakor zelo pomembno nalogo.

Kako bo strešna klima za avtodom posebej dobro pripravljena na dopust?

Vnaprej moramo zagotoviti brezhibno delovanje klimatske naprave. To ni vedno enostavna naloga, a lahko si pomagamo z nekaterimi preverjenimi rešitvami.

Prva je seveda ta, da se odločamo za kakovostno opremo, ki je pripravljena na večje izzive. V poštev pride seveda strešna klima za avtodom, ne pa kakšna enostavna klimatska naprava, ki večjega vozila ne more učinkovito hladiti. Takšno opremo dobimo pogosto že ob nakupu vozila, se pa splača preveriti, ali je res dobra. Ne pozabimo, da se bomo soočali z visokimi temperaturami in bomo morali morda narediti tudi za 20 stopinj razlike v notranjosti vozila.

Zato se odločamo za opremo priznanih znamk, te prepričajo z zmogljivimi sistemi, ki brez težav opravljajo svoje delo. Ravno strešna klima za avtodom je dobra izbira pri takšnih proizvajalcih, saj gre pogosto za podjetja, ki se ukvarjajo s hladilno in grelno tehniko za podobna vozila. Med priljubljenimi znamkami na tem področju je Webasto, imamo pa tudi drugo ponudbo.

Tako bo klima za avtodom dobro pripravljena na poletni dopust. Za nove avtodome in nove klimatske naprave velja, da se nanje lahko zanesemo in nas ne bodo pustili na cedilu. Če pa uporabljamo vozilo že več let, bomo potrebovali tudi nekaj vzdrževanja.

Strešna klima za avtodom potrebuje tudi vzdrževanje

Kaj vse bo treba postoriti, da bo starejša strešna klima za avtodom pripravljena na delo v poletnem času? Tu imamo več različnih nalog.

Najpogosteje se opravlja polnjenje klime, ki je ključno opravilo pri pripravi na poletni dopust. Tu imamo na srečo zelo dobro ponudbo serviserjev, ki storitev hitro in uspešno opravijo. Gotovo ima vsak servis hladilnih naprav za avtodome to možnost, ponudbo pa bomo lahko dobro izkoristili.

Najdemo še druge koristne storitve. Redno se opravlja tudi čiščenje in dezinfekcija klimatskih naprav. V sistemu se lahko začnejo zbirati bakterije in virusi ter drugi vsiljivci, ki ne pomenijo nič dobrega za potnike, ki želijo uživati v svežem zraku v potniški kabini. Čiščenje klime je zato nujno, če želimo biti na dopustu res prepričani, da dihamo svež in čist zrak. Tudi strešna klima za avtodom omogoča hitro in zanesljivo dezinfekcijo pri strokovnjakih, ki opravljajo te storitve. Gotovo poskrbimo vsaj za to, da redno preverjamo, čistimo ali kar zamenjamo zračne filtre, a pogosto je potrebna tudi celovita dezinfekcija.

Poleg tega se seveda lahko zgodi, da pokaže strešna klima za avtodom kakšne večje težave ali posledice obrabe. V tem primeru pričakujemo, da bo servis hladilnih naprav ponudil obsežnejša popravila ali zamenjave dotrajanih sistemov, če imamo pravega mojstra.

Strešna klima za avtodom in grelna oprema

Medtem ko klima za avtodom dobro skrbi za vzdrževanje prijetnih temperatur v poletnem času, bomo morali pomisliti tudi na ogrevanje v času, ko se zunanje temperature spustijo. Takrat želimo avtodom ogrevati, za to pa bomo potrebovali drugačno opremo.

Ne le za ogrevanje potniške kabine, temveč tudi za ogrevanje vode v avtodomu skrbijo grelci, ki so prilagojeni za ta namen. Priljubljena izbira je Webasto grelec, ta znamka ponuja opremo prav za avtodome. Pogosto za uravnavanje temperature v potniški kabini skrbi strešna klima za avtodom, ne moremo pa pričakovati, da bomo na ta način dobili tudi zanesljivo ogrevanje. Zato je Webasto grelec kar nujna oprema, če želimo uživati v popolnem udobju preko celega leta. Vedno bomo imeli na voljo toplo vodo in zanesljivo ogrevanje, avtodom pa bo pripravljen na vsako pot. Tako bomo vozilo tudi bolje izkoristili, saj imamo na voljo prav vse, kar potrebujemo za udoben dopust v vsakem kotičku, ki ga lahko dosežemo po cesti.