May 1, 2022

Soča ponuja ogromno športnih aktivnosti – najdite pravo za vas!

Obisk Posočja je priporočljiv za vse, ki se želijo pred poletno vročino zateči v prijetno in svežo predalpsko dolino. Soška dolina je nadvse slikovita, obiskovalce od blizu in daleč privabi že z edinstveno kuliso, ki jo ponuja reka Soča, a med glavne atrakcije se vse bolj prebijajo tudi adrenalinske in športne aktivnosti, s katerimi si zapolnimo prosti čas.

Za aktivne počitnice v objemu neokrnjene narave ni boljše destinacije. Bo pa treba že pravočasno preveriti ponudbo in se odločiti za tiste športe, ki jih želite preizkusiti – predvsem so v Posočju opazne adrenalinske aktivnosti, a tudi druge ponudbe ne manjka.

Glavna atrakcija je rafting

Če bi se želeli zares osvežiti in naužiti vsega, kar nam na dopustu ponuja reka Soča, potem se bomo gotovo odločili za rafting. To je nadvse priljubljena izbira, saj ponuja prav tisto, kar naredi aktivne počitnice edinstvene in navdušujoče. 

Poleg tega ne gre le za atraktiven spust po rečnih brzicah, temveč nam rafting dopušča tudi občudovanje okolice, druženje v skupini, lahko tudi organizacijo kakšnega bolj obsežnega izleta.

Vse to so opcije, ki jih bomo dobili za rafting v Posočju. Med številnimi ponudniki, ki imajo to aktivnost v svoji ponudbi, so najboljše fleksibilne agencije, ki lahko pripravijo izvrstno izkušnjo za vsakega udeleženca. 

rafting-na-reki-soci

Posebnost raftinga je v tem, da gre za idealno skupinsko aktivnost, zato je pogosto kar prva izbira za družinske počitnice, teambuilding in druge vrste dopusta, ki jih preživljamo v skupini. A ponudbe je dovolj, da bomo dobili rafting tudi za manjše družine in celo pare, nenazadnje pa se lahko tudi posamezniki pridružijo kakšni skupini, tako da je res dobro poskrbljeno za vsakogar.

Seveda pa rafting ni edina možnost, čeprav je med najbolj priljubljenimi aktivnostmi in dobimo dobro ponudbo na praktično vsakem koraku. Če se zanimamo za kakšne druge dogodivščine, bomo verjetno kar pri istih turističnih in športnih agencijah našli pestro ponudbo.

Morda vas bo bolj navdušil canyoning

Prava atrakcija v zadnjih letih postaja canyoning oziroma soteskanje. Pri tej aktivnosti gre za odpravo skozi dolgo in razgibano sotesko katerega izmed potokov, ki tečejo proti reki Soči. V pobočja okoliških hribov vrezujejo globoke soteske, v katerih ne manjka raznih preprek in ovir, ki jih je treba na poti premagati. Hkrati pa je celoten podvig tudi zanimiva družabna dogodivščina, ob kateri lahko pričakujemo veliko zabave.

Canyoning postaja vedno bolj priljubljen, zato se tudi ponudba dobro razvija. Najdemo lahko različne programe, kar je pisano na kožo tako začetnikom kot tudi izkušenim avanturistom. 

To ponudbo se splača iskati pri izkušenih agencijah, agencija Maya opravlja soteskanje v okolici Tolmina, možno pa je najti tudi programe v drugih kotičkih Posočja. Izvajalci so načeloma zelo fleksibilni in lahko pripravijo najboljšo izkušnjo za vse udeležence.

Canyoning je idealna skupinska dogodivščina

Tako kot rafting se tudi canyoning običajno opravlja v skupini. Smo pa pri soteskanju nekoliko bolj fleksibilni, skupine so lahko zelo majhne, lahko pa tudi nekoliko večje. 

S tem postane canyoning zelo atraktivna dogodivščina za vse dopustnike, ki imajo dobro družbo in se želijo s prijatelji podati tudi na kakšno večjo preizkušnjo. Gre za zelo priljubljeno izbiro za teambuilding, saj je treba na poti skozi sotesko uporabiti razne spretnosti, rešiti zanimive zagate in dobro sodelovati v skupini.

Strokovno vodstvo s strani izkušenega vodnika zagotavlja popolno varnost in uspešno izvedbo celotne odprave. Poleg tega pa so vodniki izurjeni tudi za spodbujanje prave skupinske dinamike, skrbijo za sproščenost in zabavo ter nasploh pripomorejo k čudoviti izkušnji, ki nas čaka pri soteskanju. 

Na ta način lahko s povsem edinstvene perspektive občudujemo neokrnjeno naravo, uživamo v miru in se povsem sprostimo, tudi če pot skozi sotesko vključuje nekaj plezanja, plavanja, spust po vrvi in podobne podvige. Nič čudnega, da se prav soteskanje uveljavlja kot ena izmed top športnih atrakcij za obiskovalce Posočja!

Družinske počitnice in druge vrste obiska je treba dobro načrtovati

Aktivne počitnice so lahko zelo zanimive in pestre, a za to moramo že vnaprej poskrbeti. En pomemben korak je seveda izbira športnih aktivnosti, a to še zdaleč ni vse, kar zahtevajo družinske počitnice in druge vrste skupinskih obiskov. 

druzinske-pocitnice

Kaj hitro se izkaže, da bo veliko dela tudi z iskanjem primerne nastanitve, sploh na vrhuncu sezone, ko so kapacitete precej zapolnjene. Zato je morda pametno iskati paketno ponudbo, družinske počitnice lahko dobimo v paketu z vključenimi aktivnostmi in pestrim programom ter primernimi nastanitvami. Kar na spletu na https://www.maya.si/sportni-turizem/aktivne-pocitnice/ poiščemo predstavitev takšnih možnosti – pri uveljavljenih turističnih agencijah bomo gotovo deležni odličnih opcij, tako da nam načrtovanje družinskih počitnic ne bo vzelo veliko časa ali povzročalo velikih skrbi. Tudi z vidika stroškov je to pogosto najboljša rešitev, saj dobimo na enem mestu prav vse, kar bomo potrebovali za nepozabne družinske počitnice.

Tako kot družinske počitnice načrtujemo tudi druge obiske

Povsem enako bi lahko rekli za druge skupinske obiske. Najbolj očitno to velja za teambuilding, ki je primerljiv z družinskimi počitnicami v tem smislu, da moramo dobro poskrbeti za celotno skupino. 

Spet se zanimamo za širok nabor zanimivih skupinskih aktivnosti, potrebujemo primerne nastanitve, upoštevamo pa seveda tudi dodatne zahteve, na katere naletimo pri tovrstnih oddihih. A spet bo verjetno prava rešitev ponudba agencij, ki imajo paketne počitnice, sploh če ponujajo vse na enem mestu in se lahko dobro prilagodijo vsakemu povpraševanju.

Prav vsak obisk Posočja ima torej velik potencial in ga je možno dobro izkoristiti. Ne glede na to, ali gre za družinske počitnice ali pa za kakšne druge vrste obiska, bomo deležni široke in zanimive ponudbe, izbiramo tako med adrenalinskimi in športnimi aktivnostmi kot tudi med raznovrstnimi nastanitvami, kulinarično ponudbo in drugimi atrakcijami, ki so nam na voljo.