January 2, 2022

Pripomočki, ki bi jih morala imeti vsaka prava gospodinja

Redno imamo opravka z ostanki hrane, pa tudi s sestavinami in živili, ki jih moramo vsaj za nekaj časa shraniti. Na voljo imamo več možnosti, predvsem razne posode in drugo embalažo, ki jo lahko uporabimo za ta namen.

Nekateri izdelki so zelo vsestranski in jih lahko uporabimo za praktično vse vrste živil, nekateri pa so namenjeni le določenim jedem in se pri teh posebej dobro obnesejo.

V nadaljevanji vam predstavljam seznam produktov, katere bi morala imeti vsaka prava gospodinja.

Alu posodice

Najbolj vsestranske so plastične posode, pa tudi alu posodice in morda kakšni izdelki iz stiropora. Alu posodice in pladnji so priljubljena izbira v domačem gospodinjstvu, omogočajo enostavno shranjevanje hrane, pa tudi postrežbo.

Stiropor se odlično obnese pri ohranjanju temperature toplih ali hladnih jedi, zato je najboljša izbira, če nameravamo hrano prenašati s seboj ali doma za nekaj časa shraniti, ne da bi se ohladila ali ogrela.

Plastične posode pa so na voljo v vseh mogočih izvedbah in odgovarjajo potrebam celotnega spektra uporabnikov.

Podobno velja tudi za alu posodice, le da so plastične načeloma na voljo v še širši zbirki različnih izdelkov, poleg tega jih lahko kombiniramo z drugimi sredstvi shranjevanja živil, recimo z vakumiranjem.

Embalaža za hrano

Pri rokovanju s hrano moramo na higieno posebej paziti, največ pozornosti pa si poleg čistoče delovnih površin gotovo zaslužijo tudi materiali, ki pridejo v stik z živili.

Za ta namen se običajno uporablja posebna embalaža, ki je sestavljena iz prijaznih materialov, ki ne bodo škodili pakiranim živilom.

Upoštevati moramo vse dejavnike, ki vplivajo na to, kako ustrezen bo nek material za stik s hrano – ne izogibamo se le strupenim in škodljivim materialom, temveč tudi tistim, ki lahko na živilih pustijo svoj priokus, vonj ali barvo. Pravzaprav je še mnogo več zahtev, ki jih postavlja embalaža za hrano, na srečo pa imamo ustrezne predpise, ki to urejajo.

Tako lahko najdemo veliko opcij, ki zadostijo strogim zahtevam za stik s hrano.

Vrečke za zamrzovanje

Včasih so povsem ustrezne že čisto osnovne in cenovno ugodne opcije. Odličen primer so vrečke za zamrzovanje. 

Te so izjemno poceni, a se vseeno zelo dobro obnesejo pri svojem delu. Poleg tega niso namenjene le zamrzovanju, tako da ne gre za kakšno posebej specializirano opremo – vrečke za zamrzovanje so v resnici zelo vsestranske, v vsakem primeru pa se bodo izkazale za nadvse uporabne.

Nekatere so prilagojene uporabi v kombinaciji z drugo opremo, to velja predvsem za vrečke za vakumiranje, ki so na ta način še bolj uporabne.

Z zamrzovanjem vakumiranih živil dosežemo najboljši učinek, če želimo za dlje časa shraniti kakšno živilo, ki bi se sicer pokvarilo.

Vrečke za vakumsko pakiranje

Vakuumsko pakiranje nam omogoča, da lahko na najbolj primeren in tudi na najbolj enostaven način shranjujemo naša živila. Pri tem pa seveda potrebujemo tudi primerno napravo ter pripomočke.

Osrednjo vlogo pri tovrstnem pakiranju imajo tudi vrečke za vakumiranje. Na trgu se prodajajo po zelo ugodnih cenah, najbolj ugodne in tudi najbolj kakovostne pa se nahajajo v spletni trgovini, kjer lahko kupimo še vse ostale pripomočke, ki so povezani z vakuumskim pakiranjem.

Pri tem mislimo tudi na stroj, s katerim na pri pakiranju na koncu zagotovimo, da so naša živila povsem varno in tudi natančno shranjena.

Vrečke za vakumsko pakiranje torej lahko naročamo kar preko spleta. Dobavni rok podjetja, ki jih postavlja v svojo spletno trgovino pa je zelo kratek, zato so vakuumske vrečke pri nas doma že v istem tednu ali pa morda že takoj naslednji dan po naročilu.

Praktično je tudi, da jih naročimo večjo količino naenkrat, saj se nam to še veliko bolj splača.

Posode za piškote

Med namensko embalažo lahko izpostavimo posode za piškote, ki so pogosto v uporabi tudi doma. Druga namenska embalaža pogosto služi optimalnemu shranjevanju specialitet v slaščičarnah, pekarnah in drugih gostinskih obratih.

Poleg posode za piškote doma včasih uporabljamo še namenske pripomočke za shranjevanje kruha in sadja, ne gre pa tu toliko za embalažo. Odvisno seveda, kaj uporabimo – tudi na tem področju je izbira dokaj pestra, čeprav ni na voljo toliko možnosti kot pri univerzalni embalaži.

Namenska embalaža je namenjena le eni funkciji, zato mora biti prilagojena tej, kakšnih posebnih variacij pač ne gre pričakovati. Posode za piškote imajo recimo vedno enako funkcijo, razlikujejo se v velikostih in izgledu.

Alu folija

Brez nekaterih sredstev v naših gospodinjstvih res ne gre. Med njimi je tudi folija, še posebej tista, ki jo imenujemo aluminijasta folija.

Uporabljamo jo za najrazličnejše zadeve, predvsem pa za shranjevanje najrazličnejših živil. Z njo lahko živilom tudi podaljšamo življenjsko dobo, kar je izjemnega pomena. Znano je namreč, da veliko hrane še vedno vržemo stran, ker je ne shranimo na dovolj primeren način. Aluminijska folija pa nam zagotovi, da so vsa živila prav zaradi nje obvarovana vseh zunanjih vplivov, ki lahko poškodujejo naša živila na najrazličnejše načine.

Dobro je, da je torej aluminijska folija vedno pri roki, zato je najbolje, da ob njenem nakupu vzamemo kar več kosov folije.

Nikoli namreč ne vemo, kdaj jo bomo potrebovali nekoliko več, prav tako pa je lahko zelo zoprno, če nam jo zmanjka ravno v trenutku, ko jo najbolj potrebujemo.