November 10, 2021

Polirni stroj in orodje za zaključno obdelavo

Poliranje površin je pomembna naloga, s katero se pogosto srečujemo pri izdelavi izdelkov v domači delavnici, še pogosteje pa pri vzdrževanju in popravilih. Zato moramo biti na takšne opravke dobro pripravljeni, predvsem moramo imeti pri roki ustrezno opremo, da bomo delo lahko res uspešno opravili. 

Izbira opreme je odvisna od tega, kakšna pričakovanja pravzaprav imamo pri brušenju in poliranju površin. Verjetno bomo potrebovali več izdelkov za različne faze obdelave, za zaključno poliranje pa se splača imeti prilagojen polirni stroj za zaključno obdelavo gladkih površin. V veliko pomoč so nam sicer tudi razne druge naprave in pripomočki, kar se splača izkoristiti. Le tako bomo namreč delo v delavnici opravili hitro in enostavno ter z izvrstnimi rezultati. Če se pogosto ukvarjamo z zaključno obdelavo gladkih površin, bomo v ponudbi trgovcev našli kar nekaj zanimivih možnosti, ki se jih splača izkoristiti.

Pogosto smo najbolj pozorni na zmogljive naprave, ki jih uporabljamo za obdelavo najrazličnejših materialov, a ne pozabimo na to, da nam pri mnogih opravilih zelo pomaga tudi ročno orodje. Tudi pri brušenju in poliranju imamo takšne možnosti, ki ponujajo dobro izkušnjo. Nenazadnje se pogosto izkaže, da je prioriteta prav hitra in enostavna uporaba, če je treba kaj na hitro spolirati. 

Zelo priročen je polirni stroj za poliranje avtomobilske karoserije

Nujna oprema, ki spremlja polirni stroj

Najprej bomo potrebovali zmogljivo opremo že za grobo obdelavo materialov, s katerimi delamo. Po navadi se polirni stroj za tak namen kombinira s kakšnimi brusilniki, ki imajo podobno funkcijo. Seveda so bistveno bolje prilagojeni grobi obdelavi in ne omogočajo tako natančnega zaključnega poliranja, a tudi z brušenjem lahko dosežemo izvrstne rezultate pri obdelavi takšnih površin.

Brusilniki nam ponujajo ogromno možnosti za uspešno obdelavo površin, ne glede na to, s kakšnimi materiali pravzaprav delamo. Moramo pa to opremo znati pravilno izkoristiti. Pogosto uporabljamo brusilnike recimo za odstranjevanje materiala in grobo čiščenje površin, posebej značilno je to za kakšno leseno pohištvo in strukture, ki jih prekrivajo plasti starih barv ali lakov. Brušenje površine je tu nujni postopek, preden se lahko lotimo obnove ali prilagoditev. Prav tako lahko brusilnik pomaga pri grobem oblikovanju, saj z brušenjem odstranjujemo material in izdelke uspešno oblikujemo.

Zanimivo je tudi to, da lahko z dobrim brusilnikom posnemamo tudi polirni stroj. Na voljo so namreč brusni papirji in trakovi s fino granulacijo, to nam omogoča zelo fino obdelavo občutljivih površin, tudi če nimamo posebnega stroja prav za ta namen. V mnogih domačih delavnicah je to dobra alternativa, če nimamo prav posebnih zahtev.

Tudi ročno orodje lahko brusi kot polirni stroj

Če že omenjamo alternative za polirni stroj, se gotovo splača omeniti tudi nekatere ročne pripomočke. Pravzaprav je ravno ročno orodje tisto, po katerem pogosto najprej posežemo, ko želimo lepo pobrusiti in spolirati kakšne površine. Takšni pripomočki so najbolj priročni, delo opravimo hitro in enostavno. 

Gotovo izstopa material, ki se sicer lahko uporablja tudi z brusilnimi in polirnimi stroji. Brusni papir lahko uporabljamo kar ročno, kar je pogosto dobra rešitev, ki ponuja bistveno več fleksibilnosti. Prav za ročno uporabo najdemo posebej prilagojene izdelke, to so brusne gobice, ki so kot nalašč za takšen način uporabe. Uporabljajo se tudi za fino brušenje in poliranje, saj so gobice običajno opremljene s površino s fino granulacijo. 

Nenazadnje se z ročnimi pripomočki dela lotevajo tudi strokovnjaki, ki so specializirani za poliranje površin. Čisto možno je recimo, da bo na ta način svoje delo opravil avtomehanik, ki mu zaupamo v oskrbo svoj avtomobil z odrgnjeno karoserijo ali drugimi poškodbami. Kar z ročnim delom je možno opraviti večino dela in priti do izvrstnih rezultatov. Seveda je polirni stroj še vedno zelo koristen, ga pa včasih lahko uspešno nadomestimo.

Pogosto uporabljamo polirni stroj za obdelavo lesa

Polirni stroj za les

Oprema za brušenje in poliranje se lahko uporablja pri obdelavi najrazličnejših materialov. V domači delavnici pa se pogosto srečujemo z lesom, ki je vsestransko uporaben material. Ima ravno to prednost, da ga lahko dokaj dobro obdelujemo, že krožne žage za les odpirajo neštete možnosti za hitro in enostavno grobo oblikovanje uporabnih lesenih elementov. Na ta način izdelujemo pohištvo, dekoracijo in drugo opremo, prav tako se rade volje lotimo popravil in vzdrževanja starejših lesenih kosov. Zato je pametno imeti pri roki opremo, ki nam to omogoča, najdemo lahko tudi polirni stroj za les.

V vsakem primeru je treba imeti opremo, ki je dobro pripravljena na naloge, s katerimi se srečujemo. Les seveda ne zahteva le poliranja, že prej bomo potrebovali kar nekaj opreme, da lahko uspešno pripravimo izdelke za zaključno obdelavo. Tako se recimo uporabljajo krožne žage za les, nato so zelo uporabni brusilniki, šele v končni fazi se lotimo obdelave površine še s finim poliranjem.

Tu imamo velik potencial za pripravo brezhibnih lesenih elementov. Kar sami lahko pripravimo ali popravimo kakšno pohištvo in drugo opremo, pri tem pa pričakujemo povsem spodobne rezultate. Celotna izkušnja je sicer precej odvisna od opreme, ki jo uporabljamo, a vsekakor lahko dobimo učinkovite žage, brusilnike in polirni stroj tudi za obdelavo lesa v domači delavnici.