November 10, 2021

Peleti A1 ponujajo najboljši učinek pri ogrevanju

Pri ogrevanju smo pogosto precej zahtevni. Imamo visoka pričakovanja, pri katerih ni veliko prostora za kompromise. Gotovo pričakujemo, da bomo lahko svoj dom zanesljivo ogrevali preko cele zime, tudi ob ekstremno nizkih zunanjih temperaturah. Poleg tega pa pazimo na stroške, ne želimo si nakopati visokih stroškov, zato se odločamo za varčne in učinkovite ogrevalne sisteme. Kar težko torej krmarimo med različnimi prioritetami, vseeno pa lahko najdemo ogrevalne sisteme, ki ustrezajo visokim pričakovanjem. Ena možnost je tudi ogrevanje na pelete, sploh če imamo na voljo kvaliteten material za takšne kurilne naprave.

Pri tovrstnem ogrevanju nam peleti A1 kvalitete ponujajo zelo prepričljiv izkoristek, tak sistem se lahko primerja s praktično vsemi sodobnimi ogrevalnimi sistemi. Računamo na to, da bomo sistem dobro izkoristili in ogrevanje ne bo velika finančna obremenitev za gospodinjstvo. Poleg tega pa si lahko močno olajšamo tudi vse postopke, ki so vezani na uporabo in vzdrževanje kurilnih naprav. S tega vidika nam prav peleti ponujajo prijetno izkušnjo, ki je recimo pri kurjenju na drva ne moremo vedno pričakovati. 

Seveda odločitev za tak sistem vseeno ni lahka, poleg tega moramo biti vedno na preži za kvalitetnimi peleti, da lahko res dobro izkoristimo vse, kar nam sodobne kurilne naprave nudijo. A če se vsaj nekoliko posvetimo izbiri opreme in peletov, lahko pričakujemo odličen rezultat.

S svojimi lastnostmi peleti A1 omogočajo najboljši izkoristek kurilne naprave

Peleti A1 za izvrsten izkoristek

Zelo pomembno je recimo to, da uspemo dobro izkoristiti zmogljivosti kurilne naprave, ki jo uporabljamo. Tu imamo na voljo več različnih izvedb, ki se razlikujejo v številnih lastnostih, seveda tudi v ceni. Tako med kurilnimi napravami kot med peleti cena pokriva širok razpon, tako da imamo dosti izbire in možnost prilagoditve končne izkušnje. Osredotočamo pa se predvsem na tiste faktorje, ki imajo dejansko vpliv na to, kako dobre se bo ogrevanje obneslo v končni fazi.

Zanima nas recimo predvsem zmogljivost ogrevanja. To ni vedno glavni faktor, je pa prioriteta, ki se ji splača podrediti nekatere druge lastnosti. Prav tako se splača izbrati kvaliteten material, da lahko res izkoristimo razpoložljivo zmogljivost, peleti A1 načeloma ponujajo najboljši učinek. Kotli na pelete so lahko zelo zmogljivi, ta opcija je veliko boljša od mnogih sodobnih ogrevalnih sistemov, pri katerih je prioriteta varčnost. Če želimo preko dolge zime zanesljivo ogrevati večjo hišo, pridejo v poštev le zmogljivi visokotemperaturni sistemi. Če ob tem uporabljamo kvalitetno lesno biomaso, pa lahko pričakujemo tudi relativno nizke stroške.

S peleti A1 kvalitete bomo dosegli kar najboljši izkoristek, to pomeni, da bomo uspeli iz peletov pridobiti kar največ energije. Tako bo ogrevanje učinkovito in varčno, opreme ne bomo posebej obremenjevali, predvsem pa bomo dobro izkoristili denar, ki ga namenjamo za nakup zalog peletov.

Ponudba med peleti A1

Vsekakor pa se moramo skrbno posvetiti izbiri pravih peletov, če želimo pričakovati res dober izkoristek kurilne naprave. Med peleti se namreč pojavljajo velike razlike, pozorni moramo biti na različne lastnosti. Najbolj nas zanima kakovost, ki pa je ne moremo vedno enostavno opredeliti.

Za splošno orientacijo lahko služijo kakovostni razredi, v katere se uvršča ta material. Ta podatek nam sicer še ne pove veliko in pogosto ne izvemo nič določenega, lahko pa se zanesemo na to, da bodo peleti A1 kvalitete dobra izbira in tudi z dejanskimi lastnostmi prekosijo druge pelete v ponudbi. Nato se lahko posvetimo še drugim lastnostim, s katerimi izdelke v ponudbi bolj neposredno primerjamo. Preverimo sestavo in kurilno vrednost, tako predvidimo pričakovane izkoristke in se prepričamo, da bo izbrani material res najboljši za našo kurilno napravo.

Peleti A1 na prvi pogled niso nič posebnega, a pri kurjenju ponujajo najboljše lastnosti

Gotovo nas zanima tudi, kakšna bo med takšnimi peleti cena, saj je višji kakovostni razred lahko znatno dražji, včasih pa ne moremo upravičiti razlike v ceni. Namesto, da bi se odločili za ponudbo, v kateri so nekoliko dražji peleti A1, bomo zato izbrali najcenejše pelete, ki ponujajo prihranek, a ni nujno, da bomo res deležni dobre izkušnje.

Peleti A1 prepričajo s kakovostjo, ne s ceno

Kakovosten material se ne ponaša z zelo ugodno ceno, temveč z odličnim učinkom pri uporabi. Poceni peleti pa ponujajo povsem obraten učinek – prepričajo predvsem s svojo ceno, medtem ko pri uporabi ne bodo posebej navdušili. Včasih je kompromis sicer sprejemljiv, načeloma pa velja, da je pametno premisliti o bolj kvalitetnem materialu, s katerim bomo bolj zadovoljni.

Kakovostni peleti A1 namreč ponujajo boljše izkoristke, od materiala dobimo več energije, kurilna naprava deluje bolje in ponuja več zmogljivosti, hkrati pa pelete dobro izkoristimo in nimamo nepotrebnih izgub. So sicer dražji, a za svoj denar tudi nekaj dobimo. Medtem pa poceni peleti ne morejo ponuditi takšne izkušnje, njihova glavna odlika je cena. Ob nakupu nekaj prihranimo, a v resnici za svoj denar ne bomo dobili tega, kar nam ponujajo peleti A1.

V nekaterih primerih sicer lahko dobimo po ugodni ceni tudi kakovostne pelete. To nam ponujajo akcije pred začetkom kurilne sezone, splača se spremljati ponudbo in izkoristiti priložnosti, po ugodni ceni se prodajajo tudi peleti A1 kvalitete.