August 15, 2021

Otroška posteljnina pri izbiri zahteva več pozornosti

Včasih lahko pri izbiri otroške opreme sklenemo kak kompromis, včasih pa moramo biti ravno pri teh izdelkih še posebej pozorni, da se pravilno odločimo. Otroci so namreč presenetljivo občutljivi na to, s kakšno opremo so obdani in kakšne izdelke uporabljajo. Tega si morda ne bi mislili, ko gledamo malčke, ki brez pomislekov skačejo v luže in se igrajo v pesku. Ko pa je čas za spanje, potrebujejo udobne in mehke materiale, ki jih bodo lahko zazibali v kakovosten spanec. Pri tem ima glavno nalogo otroška posteljnina, zato jo je pametno pozorno izbrati.

https://www.youtube.com/watch?v=v4v79k1Km80

Na voljo imamo več različnih možnosti. Pravzaprav je tu malo morje raznovrstne izbire, po kateri lahko posegamo. Postaviti je treba prave prioritete, predvsem se moramo prepričati, da so to prijetni in kakovostni materiali, ki pri spanju malčka ne bodo motili. Nadalje moramo zagotoviti, da so skladni s posteljo, gotovo pa pomislimo tudi na to, kako bodo otroku všeč motivi, ki so na posteljnini naslikani.

Otroška posteljnina je torej velik izziv, če jo izbiramo na pamet. Dobro se je vsaj nekoliko pozanimati, katere prioritete pridejo v poštev, ko se odločamo za takšno opremo. Pri izbiri nam lahko pomaga tudi otrok, ki bo verjetno znal povedati vsaj to, katera posteljnina mu je na pogled najbolj všeč. Lažje bo, če se izbira mladinska posteljnina, v tem obdobju lahko otrok že sam izbere opremo, ki mu najbolj odgovarja. A v vsakem primeru moramo postaviti nekatere prioritete pri izbiri in nakupu.

Otroška posteljnina ni v uporabi le preko noči

Otroška posteljnina naj ustreza nekaterim glavnim zahtevam 

Prva prioriteta je gotovo ta, da je posteljnina izdelana iz materialov, ki ne dražijo otroške kože. S posteljnino bo otrok v stiku po osem ur vsako noč, morda tudi preko dneva, zato bodo vsakršne težave te vrste zelo izstopale. Potrebujemo prijetno, mehko in udobno posteljnino. Posebna težava so alergije, na voljo imamo razne antialergijske prevleke in posebne materiale, ki preprečujejo razvoj pršic in nabiranje drugih alergenov. Običajno je otroška posteljnina izdelana iz naravnih materialov, prevladuje ponudba iz bombaža, kar je dobra izbira tako z vidika udobja kot z vidika drugih zahtev.

Nato se moramo prepričati, da posteljnina ustreza postelji oziroma ležišču. Tu mislimo predvsem dimenzije, ki so pri otroških posteljah lahko nekoliko nepredvidljive. Najboljša izbira je po navadi otroška posteljnina 140x200, saj ta odgovarja običajnim enojnim posteljam. Včasih pa imajo otroci manjše postelje, temu je treba prilagoditi izbiro posteljnine. Preverimo dimenzije in se prepričamo, da se mere pravilno skladajo. Na to smo pozorni tudi pri nakupu otroške odeje

Otroška posteljnina ima pomembno nalogo tudi pri manjših posteljah

Ne pozabimo, da opremljamo otroško sobo, ki mora biti otroku čim bolj všeč. Prav otroška posteljnina je ključni del dekorativne opreme. Ima pomembno funkcionalno vlogo, a hkrati ima tudi veliko površino, ki je izredno opazna in lahko zelo spremeni podobo prostora. Zato so kompleti posteljnine oblikovani tako, da imajo atraktivne podobe. Pogosto prikazujejo kakšne risane junake, imamo pa na voljo še neštete druge motive.

Otroška posteljnina, ležišča in otroške odeje

Opremo na postelji moramo med seboj lepo uskladiti. Ugotovili pa bomo, da to ni vedno povsem enostavno. Mere se namreč razlikujejo, tudi če sledimo najpogostejšim standardom. Pozorni moramo biti predvsem na to, da se otroška posteljnina sklada z dimenzijami odeje, ne z dimenzijami ležišča. Ravno zato je otroška posteljnina 140x200 ustrezna za običajne enojne postelje, ki sicer merijo 90x200 ali 100x200. Če bi izbrali takšno posteljnino za posteljo 140x200, bi bila posteljnina veliko premajhna.

Enak razmislek pride v poštev pri izbiri otroške odeje. Ta mora biti večja od ležišča, da otroka povsem pokrije in v posteljo ne spušča mrzlega zraka iz okolice. Dimenzije odeje ustrezajo dimenzijam posteljnine, saj je posteljnina izdelana prav zato, da lahko v prevleko spravimo večjo odejo.

Otroška posteljnina in vzglavniki

Ne pozabimo še na drugo opremo, ki jo imamo na otroški postelji. Predvsem so to vzglavniki, ki so ključna oprema za udoben spanec. Gotovo bo otroška posteljnina vključevala tudi prevleko za vzglavnik, moramo pa sami izbrati primeren vzglavnik glede na potrebe otroka. To je spet lahko kar velik izziv, saj je izbira vzglavnika precej osebna stvar. Poleg tega otroci še ne potrebujejo posebne podpore za glavo in imajo običajno mehkejše vzglavnike. A tudi mladinska posteljnina prinaša prevleko za vzglavnik in tu pogosto že izbiramo večje in trše vzglavnike. V vsakem primeru se splača posebej izbrati kakovosten vzglavnik, ki otroku res dobro odgovarja. Tudi če ne ustreza povsem posteljnini. Tako ali tako pa lahko pričakujemo, da bo prevleka dovolj velika za praktično vse običajne dimenzije vzglavnikov.

Otroško posteljo torej lahko dobro pripravimo za kvaliteten spanec. Potrebujemo nekaj nujne opreme, ki jo je pametno zelo skrbno izbrati. Predvsem otroška posteljnina je tista, s katero bo malček stalno v stiku in ima največji vpliv na udobje in prijetno počutje med spanjem. Vsekakor lahko najdemo prave rešitve, ki bodo na dolgi rok zagotovile miren in kakovosten spanec, tudi če je izbira opreme za otroško posteljo lahko še nekoliko bolj zahtevna kot pri odraslih.