January 10, 2022

Ne pozabite na tečaj varne vožnje za mlade voznike

Postopek pridobivanja vozniškega dovoljenja je lahko precej dolg in zahteven, pomembno pa je, da imamo pod kontrolo vse posamezne obveznosti, ki nas v končni fazi pripeljejo do dovoljenja. No, izdaja vozniškega dovoljenja še ne zaključuje usposabljanja voznika začetnika, na kar moramo biti pozorni – zadnja obveznost, ki jo je treba opraviti, je tečaj varne vožnje za mlade voznike, ta pa se opravlja šele po tem, ko smo izpitno vožnjo že uspešno zaključili. 

Zato se varna vožnja pogosto niti ne šteje pod obveznosti v sklopu vozniškega izpita, kar lahko vodi v kak nesporazum in nepotrebne preglavice. Bolje je, da se že vnaprej pripravimo na te obveznosti in ne pozabimo tudi na detajle, ki lahko odločajo o končni izkušnji mladega voznika.

Vedeti moramo, kdaj in kje lahko opravljamo tečaj varne vožnje za mlade voznike, komu je to usposabljanje sploh namenjeno in kaj se zgodi po tem, ko ga uspešno opravimo. V nekaterih primerih varne vožnje in treba opravljati, morda imamo za tečaj na voljo več časa ali pa veljajo kakšne druge posebne zahteve. 

Tečaj varne vožnje za mlade voznike nadgradi usposabljanje in nas bolje pripravi na vožnjo

Kdo opravlja tečaj varne vožnje za mlade voznike?

Kot pove že naziv tega programa, je to tečaj za mlade voznike. Ta oznaka sicer ni povsem korektna, bolje bi bilo reči, da gre za voznike začetnike. Začetniki namreč niso le mladi vozniki, čeprav se pogosto odločamo za opravljanje vozniškega izpita res že kmalu po dopolnjenem 18. letu starosti ali pa začnemo z usposabljanjem celo prej. Dodatno usposabljanje iz varne vožnje je predpisano za vse voznike začetnike, ne le za mlade voznike – začetniki so vsi tisti vozniki, ki so opravili vozniški izpit in se jim izda začasno dovoljenje za dve leti, mlajšim kandidatom pa vsaj do dopolnjenega 21. leta starosti.

Tako je res namenjen tečaj varne vožnje za mlade voznike ter za druge voznike začetnike, ki so pravkar opravili vozniški izpit. A spet veljajo še nekateri dodatni pogoji. Na tečaj varne vožnje se namreč ne bodo podali prav vsi kandidati, to usposabljanje je predvideno le za določene kategorije, nekatere pa se med seboj tudi prekrivajo. Praktično vsaka šola vožnje ima največ povpraševanja po izpitu za kategorijo B, ta velja za osebne avtomobile. Kandidati, ki opravijo izpit za kategorijo B, morajo nato opravljati tudi dodatno usposabljanje iz varne vožnje. Enako velja za tiste, ki se zanimajo za izpit za motor, je pa tu razlika v tem, da imamo na izbiro več kategorij. Tako bodo tečaj varne vožnje za mlade voznike opravljali tisti, ki se odločijo za kategorijo A ali A2, ne pa tisti, ki izberejo A1 ali AM.

Tečaj varne vožnje za mlade voznike ni obvezen za vse kategorije

Kdaj na tečaj varne vožnje za mlade voznike?

Omenili smo že, da se varna vožnja opravlja po uspešno opravljenem vozniškem izpitu. Z izpitno vožnjo zaključimo program izobraževanja in usposabljanja na avtošoli in pridobimo začasno vozniško dovoljenje. Imamo status voznika začetnika, s tem pa tudi obveznost opraviti dodatno usposabljanje iz varne vožnje, če želimo vozniško dovoljenje podaljšati. A pozor, tečaj varne vožnje za mlade voznike nam še ni na voljo takoj po opravljeni izpitni vožnji.

Predvideva se, da bodo vozniki začetniki nekaj časa samostojno pridobivali izkušnje na cesti, preden lahko začnejo s spoznavanjem posebnih situacij, ki se predstavljajo na tečaju varne vožnje. Zato imamo pol leta časa, preden se lahko prijavimo na dodatno usposabljanje. Prvi možni termin je torej šest mesecev od datuma izdaje vozniškega dovoljenja, časa za opravljanje tečaja pa imamo do poteka veljavnosti dovoljenja, torej dve leti oziroma v praksi leto in pol od prvega možnega termina.

Na voljo imamo termine, ki so načeloma precej pogosti. Tako se izvajalci teh usposabljanj dobro prilagodijo kandidatom in gotovo bomo uspeli v letu in pol najti pravi termin za opravljanje tečaja. Splača pa se poznati značilnosti izvedbe, da se na tečaj varne vožnje za mlade voznike lahko dobro pripravimo in ga ne bo treba delati večkrat.

Kako poteka tečaj varne vožnje za mlade voznike?

Vsebina teh tečajev je predpisana, tako da ne moremo pričakovati velikih razlik med posameznimi izvajalci. Bomo pa morali obiskati izbrani center varne vožnje, ki takšne programe izvaja. Včasih je to hkrati tudi šola vožnje, kar je zelo elegantna rešitev, lahko pa tečaj varne vožnje za mlade voznike pač opravljamo naknadno pri izvajalcu, ki ga poiščemo sami.

V vsakem primeru se bomo srečali z enakimi obveznostmi. Ena obveznost je skupinska delavnica o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Druga obveznost je sam trening varne vožnje, pri katerem se srečamo s simuliranimi nepredvidljivimi situacijami na poligonu. Oboje se po navadi opravlja v intenzivnem programu na isti dan v trajanju 10 pedagoških ur. Tako bomo lahko tečaj varne vožnje za mlade voznike uspešno opravili brez pretiranih obremenitev in dolgotrajnih obveznosti. Običajno ne pričakujemo kakšnih velikih težav, kandidati so večinoma zadovoljni s predstavitvijo zanimivih in koristnih vsebin ter z novimi izkušnjami, ki jih ta tečaj ponuja nadobudnim mladim voznikom.