May 1, 2022

Navdušite otroke za glasbo!

Otroci se že od malih nog navdušujejo nad raznovrstno glasbo. Pravzaprav so ravno zvoki tisti, ki pri malčkih zbudijo največ pozornosti. Zato jim pogosto priskrbimo razne muzične igrače, s katerimi lahko tudi sami raziskujejo svet tonov in melodij. 

Seveda od malčkov ne moremo pričakovati kakšnih glasbenih uspešnic, lahko pa njihovo navdušenje spodbujamo in razvijamo, da bodo kasneje rade volje poprijeli tudi za kakšno resno glasbilo.

Tudi otrokom so že na voljo prava glasbila. Morda se še ne bodo lotili električne kitare in drugih instrumentov, ki so nekoliko zahtevnejši za igranje, lahko pa brenkajo na akustično kitaro, igrajo na flavto, preizkusijo se tudi na ksilofonu in drugih tolkalih. 

Vse to so primerna glasbila za otroke – zanimivo ponudbo za malčke ponuja Glasbeni atelje!

Akustične in električne kitare za otroke

Včasih imajo otroci precej nepredvidljive interese, kar je na področju glasbil še posebej opazno. Nikoli ne moremo povsem vedeti, kateri instrumenti bodo malčke najbolj navdušili. 

A verjetno bomo njihovo pozornost najbolj zanesljivo pritegnili ravno z glasbili, ki se pogosto pojavljajo in jih lahko uporabljamo kar doma. Pri nas so zelo priljubljene kitare, tako akustične kot električne kitare so lahko zanimiv pripomoček za vstop v svet glasbe.

Res je sicer, da električne kitare zahtevajo nekaj več truda in potrebujejo tudi dodatno opremo, a pogosto so za mlade tudi bolj zanimive. Na akustični kitari se lahko učimo, pridobivamo ključne spretnosti za igranje na to glasbilo, medtem ko so električne kitare bolj atraktivne, zbujajo več pozornosti in navdušujejo tudi tiste, ki se sicer ne zanimajo toliko za glasbo. 

akusticna-elektricna-kitara

Če želimo otrokom predstaviti svet glasbe in jih seznaniti s priljubljenimi glasbili, so raznovrstne kitare vsekakor dober začetek, sploh če znamo tudi sami kaj zabrenkati.

Pogosto so prav kitare tiste, ki spodbudijo otroka k igranju in zbudijo njegovo zanimanje za glasbo. Kasneje se morda odločijo za električne kitare ali pa vztrajajo pri akustičnih – v vsakem primeru se na ta način neguje interes za glasbo in razvijajo sposobnosti, ki jih potrebuje mladi glasbenik.

Za učenje so najboljši klavirji in klaviature

Obvladovanje kitare že zahteva nekaj spretnosti, ki jih malčki verjetno še nimajo. Da bi spretno brenkali na šest strun, moramo imeti dobre motorične sposobnosti in nekaj posluha, nato pa je treba seveda dodati še levo roko za popoln nadzor nad zvoki, ki jih izvabljamo iz kitare. Drugače je pri instrumentih s tipkami – ti so načeloma lažji za uporabo, bolj razumljivi in s tem bolj primerni za učenje.

Zelo priljubljene so predvsem klaviature, ki so idealne za učenje glasbe. Instrumenti s tipkami omogočajo uspešno spoznavanje osnovnih glasbenih zakonitosti, tudi če otrok nima kakšnega strogega programa za učenje. Že intuitivno je mogoče ugotoviti, kako klavir deluje in kako bomo nanj zaigrali kakšno prijetno melodijo. 

Veliko lažje je ugotoviti, kaj se zgodi ob pritisku na posamezno tipko, kot če bi morali za to brenkati na strune. Zato so klaviature pogosto vključene v učenje glasbe, ne glede na to, kateri instrumenti so otroku najbolj všeč.

Klaviature imamo lahko tudi doma

Pravega klavirja verjetno ne bomo imeli doma, klaviature pa so lahko povsem dostopne, kompaktne in enostavne za uporabo. To je velika pridobitev za vsako družino, ki ima otroke, ki se navdušujejo nad glasbo.

Klaviature niso nujno veliko slabše od pravega klavirja. Sploh za učenje so nadvse posrečene, saj je pomembno ravno to, da so poceni in enostavne za uporabo. A prav tako se uporabljajo tudi za bolj resno igranje in za nastope. 

klaviature-ucenje-glasbe

Zato ni treba preveč skrbeti, s klaviaturo bomo otroku gotovo ponudili dobro izhodišče za učenje glasbe in za razvoj svojih interesov na tem področju. Če malček obiskuje glasbeno šolo, bodo klaviature idealne za domačo vadbo, tudi pri kakšnih teoretičnih konceptih, ki ne vključujejo igranja na specifične instrumente.

Značilno otroško glasbilo je kljunasta flavta

Za otroke skrbno izbiramo tista glasbila, ki so relativno enostavna za uporabo, hkrati tudi poceni in dovolj trpežna, da ne bo kakšnih težav ob razigrani otroški igri. Izkaže se, da je izbira pravzaprav precej zahtevna, sploh če ne želimo sklepati kakšnih kompromisov.

Lahko se odločimo za otroške igrače, lahko pa najdemo nekaj možnosti tudi pri pravih glasbilih. Za otroke je značilna kljunasta flavta, ki ima izvrstne lastnosti za začetnike.

Pri instrumentih s tipkami je igranje zelo intuitivno, vedno lahko predvidimo, kaj se bo zgodilo ob pritisku na tipko. Tudi pri pihalih imamo veliko nadzora nad zvoki, ki jih sproščamo iz glasbila, poleg tega se bodo otroci hitro navadili na posebnosti, ki jih ima kljunasta flavta. Zato je morda prav to najboljše glasbilo za navdušence, ki se zanimajo za glasbo. Posebej priporočljive so enostavne flavte za malčke, ki šele raziskujejo svet glasbe in morda še niso pripravljeni na resno učenje.

Kljunasta flavta nudi otrokom veliko zabave

Kljunasta flavta sodi med najbolj prepoznavna otroška glasbila. Najdemo lahko prilagojene izdelke, ki so idealni za malčke, ponudba pa je dovolj široka, da bomo gotovo dobili tudi prave flavte, namenjene bolj resnim glasbenikom. 

V vsakem primeru pričakujemo kvalitetno glasbilo, na katerega je možno že z nekaj vaje zaigrati kakšno znano melodijo. Pogosto dobimo v kompletu s flavto tudi kakšno pesmarico, s katero se otrok nauči brati preprost notni zapis in zaigrati priljubljene melodije.

Ravno zato je glasbilo za otroke zelo zanimivo in zabavno. Malčki se ne bodo obremenjevali z učenjem in s kakšnimi posebnimi vajami, kar sami bodo lahko raziskovali tone in melodije ter razvijali svoje spretnosti. 

S tem najbolj uspešno spodbujamo njihovo navdušenje nad glasbo, otroci pa bodo dejansko deležni tega, kar v glasbilu iščejo. To, da se obenem seznanijo z glasbenimi koncepti in pridobivajo ključne spretnosti za igranje na glasbila, je le dobrodošel stranski učinek.

Otrokom so zanimiva tudi bas glasbila

Praktično vsako glasbilo je za otroke lahko zanimivo. Malčki so zelo pozorni na zvoke in tudi na ta način raziskujejo svet okoli sebe, kasneje pa otroci postanejo še bolj radovedni in razigrani. 

Za nekoliko starejše otroke je med drugim značilno tudi to, da uživajo v kaosu in neredu, s tem pa povezujemo nekoliko bolj glasno glasbo in globoke tone. V tem obdobju bodo postala zelo zanimiva bas glasbila, ki jih najdemo v različnih izvedbah.

glasbila-glasebni-atelje-otroci-boben

Morda takoj pomislimo na bas kitaro in kontrabas. A ponudba glasbil ni omejena le na instrumente s strunami, s podobnim učinkom lahko uporabljamo tudi druga glasbila, ki bodo otrokom morda še bolj zanimiva. Ravno med bolj glasnimi in kaotičnimi glasbili seveda izstopajo bobni in tolkala.

Bas bobni in druga tolkala

Otroci so veliki navdušenci nad tolkali. Ravno zato so bobni precej priljubljeni, čeprav ne gre za glasbilo, ki bi ga priporočali za učenje pri mlajših ljubiteljih glasbe.

Vsekakor pa so tolkala lahko zelo zanimiva in močno koristijo pri razvoju občutka za glasbo. Lahko pomagajo tudi pri učenju osnovnih glasbenih konceptov, nenazadnje pa so zanimiva tudi za tiste, ki se nameravajo resno ukvarjati z glasbo. 

Zato je pametno otroku ponuditi zanimive instrumente, s katerimi se ljubezen do glasbe zares razvija. Tu najdemo bas bobne in sorodno opremo, potrebovali bomo tudi nekaj dodatkov. Na https://www.glasbeniatelje.com/bas-boben-pedala najdemo pestro ponudbo izdelkov te vrste, seveda pa tudi druga tolkala, ki utegnejo biti zanimiva za otroke.

Včasih smo nekoliko zadržani in ne želimo kupovati pravih bobnov za otroke. Razna druga tolkala so lahko dober uvod, tako tudi podrobneje spoznamo otrokove interese. Vedno imamo na voljo dovolj bas glasbil in drugih instrumentov, s katerimi odgovorimo na zanimanje otroka.