August 23, 2021

Naravne rešitve za odpravljanje zaprtja

Zaprtje je ena od najpogostejših težav sodobnega časa, k čemur močno prispeva hiter način življenja. Ta zaradi pomanjkanja časa mnoge prisili v uživanje vnaprej pripravljene hrane, predelane hrane in preživljanje prostega časa brez gibanja. Telo se na to odzove tako, da se upočasni prebava, kar sčasoma vodi v zaprtje.

Zaprtje običajno ne povzroča resnih zdravstvenih težav, je pa zagotovo izjemno neprijetno, kar vpliva na naše počutje in kakovost življenja. Pomembno je, da za odpravljanje zaprtja ne tečete takoj v lekarno po odvajala ali druga zdravila, ki imajo lahko ogromno stranskih učinkov. Namesto tega je priporočljivo izbrati nekatere naravne rešitve, ki učinkovito odpravijo simptome zaprtja. Prvi korak pa je, da se začnete več gibati!

K odpravljanju zaprtja vodi ustrezna prehrana

Neustrezna prehrana je glavni krivec za neurejeno prebavo, ki vodi v zaprtje. Zato je povsem logično, da je potrebno za odpravljanje zaprtja obvezno spremeniti režim prehranjevanja in poskrbeti za vnos ustreznih živil. S tega vidika je pomembno uživanje dovolj probiotičnih živil, ki poskrbijo za uravnavanje črevesne mikrobiote, hkrati pa izboljšajo konsistenco blata. Zato resno razmislite o uživanju jogurta, kefirja, kislega zelja in podobno.

Druga pomembna skupina živil, ki je ključna za odpravljanje zaprtja, so živila bogata z vlakninami. Vlaknine povečajo volumen blata in ga zmehčajo, to pa prispeva k nemotenemu potovanju po prebavnem traktu. Vlaknin je največ v hrani rastlinskega izvora, torej v sadju, zelenjavi in škrobnih živilih, zato naj bodo te skupine živil redno na vašem jedilniku.

Odpravljanje zaprtja s tekočino

V primeru zaprtja je tekočina vaše najboljše orožje. Ker lahko že blaga dehidracija zaustavi delovanje črevesja, je pomembno, da veliko pijete. Voda je v tem primeru najboljša rešitev, lahko pa si naredite tudi nesladkan metin čaj. Izjemne učinke na zaprtje ima uživanje mineralne vode, ki je celo učinkovitejša od običajne vode iz pipe.

To še posebej velja za naravno mineralno vodo Donat Mg, ki je znanstveno dokazano koristna za zdravo prebavo. Donat vsebuje sulfatne ione, ki na osnovi osmoznega delovanja vpijajo vodo iz črevesne stene, s čimer se volumen vsebine črevesja poveča. Je nekakšno naravno odvajalo, ki je za odpravljanje zaprtja in uravnavanje prebave izjemno učinkovito.