December 1, 2021

Koliko vas stane nov zob?

Zobozdravniške storitve so v zadnjih letih močno napredovale in možno je najti odlične rešitve tudi v primeru, da nam zobje že manjkajo. Sicer smo imeli tudi v preteklosti na voljo nekatere možnosti, ki pa so bile precej nerodne in pogosto zelo drage. 

Danes se opravlja zdravljenje z naprednimi izdelki in storitvami, dosegamo pa nadvse prepričljive rezultate – zanimivo je, da takšne rešitve sploh niso tako zelo drage, kot bi si morda mislili.

Res pa je, da se na tem področju srečamo z izredno širokim spektrom različnih izdelkov in storitev. Vsak pacient ima svoje potrebe in zahteve, tako da je treba pripraviti prilagojene rešitve. To je možno, a zato je nekoliko težje podati točno ceno.

All on 4 cena in druge dražje storitve

Nekatere storitve so še vedno precej drage, če gledamo absolutno številko. Tako bo za all on 4 cena relativno visoka, tu se ponudba začne pri okoli 5000 evrih. Seveda nam vsak zobozdravnik cenik poda z okvirnimi cenami in pogosto so to osnovne cene, pri katerih lahko pride do doplačil. 

Sploh za all on 4 cena lahko naraste, če se zanimamo za kakšne posebne izvedbe. Nenazadnje je možna tudi izvedba na šestih implantatih namesto na štirih, v tem primeru je cena višja. Prav tako nam za all on 4 cena dopušča nekaj fleksibilnosti, saj lahko izbiramo med različnimi kakovostnimi nivoji. 

Najnižja cena za zanesljivo storitev se začne pri okoli 4500 evrih, če dobimo zelo dobro ponudbo, čisto možno pa je, da bodo stroški še bistveno višji. To velja predvsem v primeru, da potrebujemo kakšne napredne storitve ali pa se zanimamo za nadstandardne materiale.

all on 4

Dražje storitve pri zobozdravnikih torej še vedno imajo relativno visoko ceno. A upoštevati je treba to, da za all on 4 cena vključuje namestitev kompletne proteze na štiri zanesljive implantate, torej za svoj denar dejansko dobimo celovito oskrbo v zahtevnem primeru. Za lažje posege so cene seveda nižje.

Za posamezni implantat cena ni tako visoka

Precej nižja bo cena, če se zanimamo le za posamezne implantate. Tu imamo kar pestro ponudbo, saj so posegi načeloma enostavnejši, dobimo lahko zelo dobre rešitve pri mnogih zobozdravnikih. 

Tako imamo opravka tudi s širšim cenovnim razponom, bo pa za implantat cena gotovo precej nižja kot za kompletno storitev all on 4. Ne bo treba pripraviti več tisoč evrov, implantati stanejo nekaj sto evrov.

Imamo pa spet opravka s precej razgibano ponudbo, saj se je treba prav tako prilagoditi vsakemu pacientu in njegovim zahtevam. Tu je za implantat cena še bolj odvisna od specifičnih zahtev – pri all on 4 gre vedno za nadomeščanje celotnega zobovja, medtem ko se posamezni implantati uporabljajo za številne posege, ki vključujejo nadomeščanje enega ali več zob. 

Tako je tudi za implantat cena lahko nekoliko bolj nepredvidljiva. Bomo pa verjetno našli ponudbo okoli 400 ali 500 evrov, kar je ugodna cena za implantat. Na spletu najdemo podrobno predstavitev ponudbe in tudi dodatne možnosti, ki nam jih ponujajo zobni vsadki. Hitro ugotovimo, da je za implantat cena precej spremenljiva glede na to, kakšne posege bo treba opraviti. 

Nenazadnje je implantat ne podlaga za namestitev protetičnih izdelkov, upoštevati pa moramo še druge posege, ki spadajo k temu.

Kaj vse vključuje za implantat cena?

Posledično se moramo pozanimati o tem, kaj za implantat cena sploh vključuje. Za sam implantat bo namreč cena morda res precej ugodna, a to ne pomeni, da bomo dobili kompletno rešitev že za 400 evrov. Upoštevajmo še stroške pregledov in storitev ter ceno protetičnih izdelkov, ki jih pri zdravljenju potrebujemo. 

Čisto možno je, da bo cena še precej višja, poleg tega se spet lahko odločimo tudi za kakšne nadstandardne materiale oziroma izdelke.