November 1, 2021

Fiksni zobni aparati so pogosto najboljša rešitev

Pri ortodontih dobimo celo vrsto dobrih možnosti, s katerimi rešimo težave z zobmi. Naslovimo seveda predvsem nepravilnosti pri izraščanju zob, ki se po navadi pokažejo v otroštvu. Pri izraščanju stalnih zob se rado zgodi, da kakšen zob zavije nekam po svoje, tako da na koncu položaj ni pravilen. Takšno stanje je lahko precej moteče, poleg tega bomo imeli kriv nasmeh, kar tudi ni najboljše. Če imamo na voljo učinkovite rešitve, se jih splača izkoristiti. Najdemo lahko zelo prepričljive opcije, predvsem so to fiksni zobni aparati, s katerimi lahko zanesljivo odpravimo tudi večje nepravilnosti.

Na voljo so sicer tudi druge možnosti, med katerimi lahko izbiramo. Predvsem odrasli pogosto povprašajo po alternativah in dobijo kakšne bolj atraktivne ortodontske izdelke. Lahko pa da bo potreben drugačen pristop pri zdravljenju, uporabljajo se lahko tudi implantati oziroma zobni vsadki. Vse to so možnosti, s katerimi lahko za svoje zobe zelo dobro poskrbimo, zato se jih splača poznati in izkoristiti, če seveda pridejo v poštev v našem primeru.

Fiksni zobni aparati so pogosto najbolj prepričljivi

Najboljšo rešitev bo pripravil zobozdravnik oziroma ortodont, zato je treba izbrati pravega izvajalca in opraviti vsaj začetni pregled. Tako bomo dobili pravo predstavo o tem, katere možnosti pridejo v poštev in kak bo potek zdravljenja. Pozanimamo se tudi o morebitnih stroških, kar je prav tako pomembno.

Kdaj so fiksni zobni aparati najbolj primerni?

Pri urejanju položaja zob se poslužujemo aparatov, ki se po navadi izkažejo za nadvse učinkovito možnost. Še posebej prepričljivi so fiksni zobni aparati, s katerimi bomo uspešno premestili tudi napačno izrasle zobe z večjim odmikom od idealne linije. Res pa je, da je takšno zdravljenje nekoliko bolj kompleksno in dolgotrajno, aparat pa je lahko precej neroden. Vseeno gre za zelo priporočljivo možnost, če želimo res doseči kar najboljši učinek.

Z vidika pričakovanih rezultatov je to najboljši ortodontski aparat, uporablja se tudi za zahtevnejše primere. Omogoča namreč zanesljivo premestitev nepravilno izraslih zob, česar z drugimi ortodontskimi izdelki ne moremo doseči. Tudi snemni aparati, ki so iz različnih razlogov precej priljubljeni, načeloma ne morejo konkurirati fiksnim z vidika končnega učinka. Če želimo torej res uspešno opraviti premestitev nepravilno postavljenih zob v ustni votlini, se bomo pozanimali o fiksnih aparatih.

Pogosto se fiksni zobni aparati uporabljajo predvsem pri otrocih in mladostnikih, takrat je največ možnosti za enostavno in učinkovito preureditev položaja zob. Poleg tega ravno takrat opazimo težave, do katerih lahko pride pri izraščanju zob. Tudi odrasli imajo na voljo to opcijo, a pogosto povprašujejo po alternativah. Gre namreč za samoplačniške storitve, razlike v ceni v primerjavi z drugimi možnostmi pa niso vedno velike.

Fiksni zobni aparat in drugi ortodontski izdelki

Zelo zanimivi so predvsem snemni aparati, ki so načeloma bolj prijetni za uporabo. Lahko jih enostavno snamemo, ni jih treba nositi 24 ur na dan. Predvsem se s tem izognemo nekaterim omejitvam in nevšečnostim, ki jih prinaša fiksni ortodontski aparat. Ne bo recimo ovirana funkcija prehranjevanja ali govora. Uporaba bo precej bolj prijetna, omilimo lahko tudi napetosti in bolečine, ki so značilne za prve tedne uporabe aparata.

Načeloma imajo fiksni zobni aparati boljši končni učinek, a za kakšne manjše prilagoditve so tudi snemni aparati zelo prepričljivi. Imajo pa tudi dodatne prednosti, sploh če se odločimo za kakšne posebne izvedbe – zelo priljubljeni so nevidni aparati, ki omogočajo diskretno prilagoditev položaja zob. Ta možnost je izredno atraktivna, čeprav je lahko precej draga in postavlja nekatere omejitve pri tem, kakšno stanje lahko naslovimo in kakšne rezultate lahko pričakujemo.

Fiksni zobni aparati imajo nekaj zanimivih alternativ

Fiksni zobni aparat ne more popraviti vsega

Aparati so zelo učinkoviti pri svoji nalogi, lahko naredijo tudi veliko razliko, če želimo popraviti nepravilno izrasle zobe. V mnogih primerih pa nam niti fiksni zobni aparati ne bodo kaj dosti pomagali, saj imamo opravka z večjimi težavami. To recimo velja tudi v primeru manjkajočih oziroma izpadlih zob. Imamo pa na srečo tu na voljo tudi ponudbo drugih zobozdravniških izdelkov, s katerimi si pomagamo. Predvsem so to zobni implantati, ki omogočajo enostavno in učinkovito nadomeščanje manjkajočih zob.

To so praktični nastavki, ki se vgradijo v čeljustno kost, nato pa prenašajo protetične izdelke. Uporabljajo se tako za posamezne zobe kot za več manjkajočih zob, saj lahko pripravimo zelo prepričljive protetične rešitve. Nenazadnje se lahko implantati uporabljajo tudi za celotno protezo, kar je idealna rešitev za brezzobe paciente. S tem ponujajo bistveno več kot fiksni zobni aparati, če se dejansko srečujemo z večjimi težavami in želimo zobe povsem nadomestiti. Odpirajo pa dobre možnosti tudi za kakšne enostavnejše posege, tako da se gotovo splača poznati potencial, ki ga imajo sodobni zobni implantati

Tako za aparate kot za implantate je treba imeti pravega ponudnika, ki lahko zagotovi kvalitetno opremo in brezhibno izvedene storitve. Tako lahko pričakujemo, da bodo tudi izdelki odlično opravili svoje delo. Pogosto imamo zelo visoka pričakovanja, predvsem fiksni zobni aparati prevzemajo pomembno nalogo, ki jo morajo uspešno opraviti. Dobra ponudba in strokovna izvedba je na tem področju ključnega pomena.