April 20, 2022

Delovni čevlji s kapico so včasih edina smiselna izbira

Pri zahtevnem delu na terenu nimamo veliko izbire, poslužiti se moramo kvalitetne opreme, ki je posebej pripravljena za ta namen. Seveda bo treba najti opremo, ki ustreza zahtevam specifičnega delovnega mesta, upoštevali pa bomo tudi veliko drugih faktorjev. 

A pomembno je to, da ne sklepamo kompromisov pri ključnih lastnostih, sploh če delamo v zahtevnem okolju, kjer smo stalno izpostavljeni varnostnim tveganjem. Zato se pogosto izkaže, da so delovni čevlji s kapico kar edina smiselna možnost. Takšni čevlji namreč nudijo ustrezno zaščito, kar je prioriteta. Šele potem se posvetimo še vsem drugim lastnostim, ki jih mora imeti dobra delovna obutev.

Delovni čevlji s kapico imajo zelo prepričljivo zaščitno funkcijo

Na podoben način izbiramo tudi preostalo zaščitno in delovno opremo. Potrebovali bomo kar nekaj kosov opreme, pogosto se zanimamo prav za kakšne prilagojene kose, s katerimi bomo dobro pripravljeni na posebne izzive na svojem delovnem mestu. 

Zato je pametno že vnaprej premisliti, kakšna oprema bo najbolj primerna in s katerimi kosi se delovni čevlji s kapico najbolje kombinirajo. Ponekod se uporabljajo posebni zaščitni dodatki, kot je recimo zaščitna čelada, pogosto pa je še bolj pomembno to, da znamo izbrati dobro osnovno opremo, to so delovna oblačila.

Delovni čevlji s kapico se nahajajo med raznovrstnimi delovnimi obuvali

Za praktično vsako delo je obutev zelo pomembna. Tudi če večino delovnega dne presedimo za mizo, bomo potrebovali udobna in zračna obuvala. Veliko bolj zahtevni pa bomo pri izbiri v primeru, da delamo na terenu, kjer se srečujemo z raznimi izzivi, tudi varnostnimi tveganji. V takšnem okolju potrebujemo posebno opremo, to so delovni čevlji s kapico, verjetno pa bomo posebej zaščitili tudi druge izpostavljene dele telesa. Pogosto se recimo poleg čevljev in oblačil uporabljajo tudi delavske rokavice in drugi dodatki.

Ravno zato, ker imamo na različnih delovnih mestih opravka z različnimi izzivi, pa ne moremo vedno računati na iste rešitve. Poslužujemo se različnih izdelkov, ki nam lahko priskočijo na pomoč. Zato bomo našli kvalitetne delovne čevlje v široki ponudbi, raznovrstni izdelki pa odgovarjajo na vse mogoče potrebe uporabnikov. 

V tej ponudbi se seveda najdejo tudi delovni čevlji s kapico, čeprav ti niso vedno najboljša izbira. Upoštevati moramo vse zahteve, ki jih imamo pri delu – kaj lahko se izkaže, da je možen kompromis, ki nam ponuja več udobja, ne da bi morali žrtvovati dobro zaščito. Izbira delovnih čevljev je zares široka, pred izbiro in nakupom moramo skrbno sestaviti seznam najpomembnejših prioritet, pametno je pred nakupom čevlje tudi preizkusiti in jih primerjati med seboj.

Kdaj so delovni čevlji s kapico zares nepogrešljivi?

Včasih lahko pridemo do posrečenega kompromisa, a to seveda ne bo vedno možno. V zahtevnih razmerah pač potrebujemo odlično zaščitno opremo, kar je pri čevljih še kako izrazito. Delovni čevlji s kapico so edina smiselna izbira pri delu, ki vključuje prenašanje in prevažanje težkega tovora, delo z nepredvidljivo mehanizacijo in delovnimi stroji, pa tudi hojo po neurejenem terenu, recimo po gradbišču.

Stopala so precej izpostavljena udarcem, če pogosto delamo s težkim orodjem, tovorom in materiali, pa tudi na gradbišču in v drugih okoljih, kjer imamo nepredvidljiv teren. Zato nam v takšnem okolju delovni čevlji s kapico edini nudijo zares dobro zaščito. 

S takšnimi čevlji so naša stopala dobro zavarovana, tudi ob udarcih in drugih obremenitvah jo bomo odnesli brez bolečin in poškodb. Podoben učinek imajo za roke delavske rokavice, čeprav imajo te pogosto še druge funkcionalne naloge in ne služijo le zaščiti rok.

Pravila v zahtevnem okolju narekujejo, naj se uporabljajo delovni čevlji s kapico in zaščitne rokavice

Seveda bomo tudi pri delovnih čevljih pozorni še na druge lastnosti, dobra zaščita ni edini faktor, ki odloča o našem zadovoljstvu. Zato se je treba že vnaprej prepričati, da so delovni čevlji s kapico dobro prilagojeni za vse zahteve, ki jih imamo pri uporabi obutve na delovnem mestu.

Delovni čevlji s kapico naj bodo dobro narejeni

Pri tovrstni opremi se razlika v kakovosti še kako pozna. Delovni čevlji s kapico so narejeni tako, da imajo ojačan sprednji del, kjer najdemo kovinsko ali drugo zaščito za prste. Imajo pa ti čevlji še druge posebne prilagoditve. Podobno kot protivrezne hlače in druga oprema za zahtevne terene so dobri delovni čevlji izdelani iz prilagojenih tkanin, ki so odporne na drgnjenje in trganje. 

Prav pri čevljih je zelo pomembno, da imamo robustne in vzdržljive izdelke, saj pogosto stopamo po nepredvidljivem terenu, kjer imamo razne grožnje. Ključen je debel in zanesljiv podplat, pri drugih materialih pa iščemo kombinacijo odpornosti, vzdržljivosti in dolge življenjske dobe. Tudi delovni čevlji s kapico naj bodo kar se da udobni – v višjem kakovostnem razredu dobimo zaščitno opremo, ki ima zelo zaokrožen nabor odlik, tako da niti pri udobju ni treba sprejemati kompromisov. 

Enako velja za protivrezne hlače, delovne rokavice, zaščitne čelade in drugo opremo, ki jo potrebujemo za varno delo na terenu. Vse te izdelke lahko dobimo v posebnih izvedbah, ki nam zagotavljajo odlično izkušnjo, ne da bi morali žrtvovati dobro zaščito v iskanju udobja, nizke teže in zračnosti svoje opreme.