December 25, 2021

Ali potrebujem dodatno zdravstveno zavarovanje?

Zdravstveno zavarovanje moramo imeti urejeno, če želimo pričakovati dobre storitve v zdravstvenem sistemu, predvsem pa če se želimo izogniti visokim stroškom. Na srečo imamo osnovno zavarovanje, ki je pri nas obvezno in že krije širok nabor nujnih storitev. A prav tako imamo na voljo druga zavarovanja, ki nam jih ponujajo zavarovalnice. Ali potrebujemo dodatno zdravstveno zavarovanje? Med raznovrstnimi opcijami lahko najdemo takšne, ki se izkažejo za zelo koristne in uporabne, pa tudi takšne, ki nam ne bodo posebej koristile.

Vsak sam mora torej ugotoviti, kakšna zavarovalna shema mu najbolj ustreza. Ljudje se seveda razlikujemo tudi po tem, s kakšnimi tveganji se soočamo v vsakdanjem življenju in kakšne medicinske storitve bomo potrebovali. Ne moremo torej priporočiti enakih rešitev kar vsakomur. Če bi morali oblikovati splošno priporočilo, bi gotovo svetovali dodatno zavarovanje kar vsem, saj je bolje imeti večje kritje. Edini pomislek pri tem predstavljajo stroški, zato se mnogi pred sklenitvijo takšnega zavarovanja posvetijo preračunavanju in iskanju idealnega kompromisa. S tem lahko sprejmemo nekatera tveganja, a seveda z varčevanjem ne smemo pretiravati.

Dodatno zdravstveno zavarovanje imajo v ponudbi vse večje zavarovalnice, ki na tem področju predstavljajo mamljive pakete. Ni nujno, da bodo ti paketi odgovarjali vsakemu posameznemu zavarovancu, zato se splača pobrskati po ponudbi in primerjati možnosti, ki jih ponujajo različne zavarovalnice.

Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje

Za osnovno zdravstveno varstvo skrbi že obvezno zavarovanje, ki vključuje storitve nujnega reševanja in zdravljenja. Na tem področju najdemo večino nujnih storitev, ki jih bomo potrebovali v primeru, da se nam kaj zgodi ali da nas preseneti kakšna bolezen. Ne moremo pa pričakovati, da bo kritje zadostno v primeru kakšnih komplikacij, prav tako ne moremo vedno računati na to, da se bomo povsem izognili visokim stroškom, ki lahko nastanejo tudi pri osnovnih zdravstvenih posegih.

Nezgode nas lahko čakajo na vsakem koraku, zato nas dodatno zdravstveno zavarovanje močno razbremeni

S tega vidika je dodatno zdravstveno zavarovanje zelo priporočljivo, saj ponuja dodatno kritje in močno razbremenjuje tiste, ki želijo res odpraviti vsa mogoča tveganja. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da se srečamo s kakšnimi situacijami, v katerih osnovno zavarovanje pač ne ponuja zadostnega kritja in nimamo druge možnosti kot da storitve plačamo iz lastnega žepa.

Za nekatere je že obvezno zavarovanje lahko zadostno in se verjetno ne bodo srečali s kakšnimi posebnimi situacijami, v katerih bi se dodatno zdravstveno zavarovanje z dodatnim kritjem izkazalo za res pomembno. A na to ne moremo računati, saj so tveganja nepredvidljiva. Priporoča se torej, da preučimo dodatne možnosti na področju zavarovanj, obvezno zavarovanje pa dopolnimo vsaj z dopolnilnim.

Dopolnilno in dodatno zdravstveno zavarovanje

Druga vrsta zavarovanja pri nas je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je zelo priporočljivo za vsakogar. Obvezno zavarovanje namreč ne krije vseh nujnih storitev v celoti, nekatere financira le deloma, tako da bomo imeli tudi pri nujnih reševanjih in zdravljenjih morda visoke stroške.

Prav tu se za izjemno dobrodošlo izkaže dopolnilno zavarovanje. Edina naloga tega zavarovanja je kritje razlike pri tistih storitvah, ki jih osnovno zavarovanje ne krije v celoti. Medtem ko dodatno zdravstveno zavarovanje ponuja dodatno kritje, torej vključuje več storitev, dopolnilno zavarovanje nima kakšnih dodatnih storitev, krije le razliko v ceni za storitve, ki jih osnovno zavarovanje ne krije v celoti.

To pomeni, da bo dopolnilno zavarovanje zelo poceni. Dodatno zavarovanje je lahko nekoliko dražje, medtem ko bo treba za dopolnilno odšteti le nekaj evrov na mesec. Gre za zelo priporočljivo opcijo za vsakogar, saj so stroški minimalni, učinek pa je lahko zelo velik, če potrebujemo nujne storitve, ki jih obvezno zavarovanje ne krije v celoti.

Bolj tvegane aktivnosti zahtevajo dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje pri slovenskih zavarovalnicah

Dodatno zdravstveno zavarovanje pa koristijo tisti, ki bi se radi še dodatno zavarovali, torej ne iščejo le osnovnega kritja za nujne storitve. Na ta način smo deležni veliko boljše zdravstvene varnosti in smo lahko bistveno bolj brezskrbni v vsakdanjem življenju, predvsem pa imamo boljšo izkušnjo pri koriščenju storitev zdravstvenega sistema. A le, če smo dobro zavarovani, za kar bomo potrebovali dobro zavarovalnico.

Pri nas najbolj izstopa Triglav dodatno zavarovanje, saj gre za največjo zavarovalnico v Sloveniji. Triglav nudi različne pakete dodatnih zavarovanj, na tem področju naletimo na dobrodošlo prilagodljivost, ki nam omogoča, da zavarovanje prilagodimo po svojih željah. Najdemo pakete, ki odgovarjajo na potrebe različnih vrst zavarovancev. Seveda ni nujno, da bodo vsi ustrezali vsem, gotovo pa Triglav dodatno zavarovanje v svoji ponudbi združuje vse tiste storitve, ki jih bomo potrebovali, če se znajdemo v težavah in potrebujemo pomoč na tem področju.

Vzajemna dodatno zavarovanje je druga priljubljena izbira, spet gre za uveljavljeno zavarovalnico, ki lahko zagotovi odlično kritje in podporo pri koriščenju storitev iz zdravstvenega sistema. Tudi tu lahko najdemo prilagodljive pakete, kar je prioriteta za mnoge zavarovance. Poleg tega ima Vzajemna dodatno zavarovanje še možnost razširitve z drugimi paketi, precej priljubljeni so recimo paketi zavarovanja za tujino. V vsakem primeru pa seveda izberemo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki nam nudi dobro kritje za širok nabor morebitnih tveganj.